Egy ingatlanos tollából

profteam-ingatlan

profteam-ingatlan

A Budai Vár és a Karmelita kolostor tövében!

2020. július 08. - holloz

Most pedig egy nagyon szép és izgalmas házat szeretnék bemutatni, de azon belül egy benne lévő lakást is.

A Hunyadi János út- Apor utca és a Fő utca határolta szegletben épült fel és adták át a Magyar Északkeleti Vasút Rt. székházat 1887-ben. A tervezőknek (Hauszmann Alajos és Bierbauer István), úgy kellett a tervezői munkát végrehajtani, hogy a már meglévő Budai Postapalota is szerves része legyen a felépülő hatalmas háznak.

 

 

A MÁV egyik riválisaként számon tartott, mindössze tizenhat éven át létezett céget 1890-ben államosították, így az épület a Magyar Államvasutak tulajdonába került, sőt, száz éven át, a rendszerváltásig a tulajdonukban is maradt, egy 1910-es kisebb átalakítás, illetve a háború utáni helyreállítás (1945) kivételével pedig hozzá sem nyúltak.

Az épület jó részében nyilvánvalóan lakások kaptak helyet – a két világháború közt jórészt kisebb vasúti társaságok igazgatósági tagjai és képviselői, illetve államvasúti titkárok, tisztviselők és üzemigazgatók éltek itt. Ma már többlakásos társasház és időközben (2009-ben) műemlék épületté nyílvánították. Bár az épület "csak" háromemeletes, de a mérete, így is lenyűgöző és téglaarcitektúrás kialakítású.

hunyadi_janos_ut_3_20.jpg

Az épület Fő utca 6. szám alatti régi Budai Postapalotába beköltözött az egykori A Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet (1892-1910), majd később a MÁV Nyugdíjintézete egyik fiókjának (1917), a Magyar Királyi Posta vezérigazgatóságához tartozó irodáknak, így a Postaházak építési felügyelőségének (1924), a Magyar Királyi Légügyi Hivatal irodáinak (1929) adtak helyet. Az épület Fő utcai oldalán 2011 óta a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum működik.

1910-ben az épület északi oldalának 2. emeletén, a külső falra felkerült egy bádogból kovácsolt hőmérőházikó is, amely szerkezet ma a Meteorológiai Szolgálat muzeális gyűjteményében tekinthető meg.

A lakás, amit be szeretnék mutatni, pedig a Hunyadi János útra néz és egy nagyon kedves finn család lakja.

hunyadi_janos_ut_3_12.jpg

A lakás teljes felújítása 2003-ban volt, amikor kicserélték a villanyvezetékeket, nagyon szépen felújították az eredeti nyílászárókat, a hidegburkolatot, a parkettát és kialakították a jelenlegi elrendezést. Majd 2008-ban korszerűsítették a fűtési rendszert és csináltak egy teljes festést.

A lakás elrendezése már-már tökéletes, hiszen belépve a lakásba található a fürdő és wc, amelyet a két egymás mellett lévő -csendes utcára néző- hálószoba, majd a konyha-étkező követ, melyből nyílik a lakás ékessége az oktogon formájú nappali, melynek az ablakai a Budai várra és a szép zöld hegyoldalra néznek.

hunyadi_ut_3.jpg

A lakás annyire esztétikusan van berendezve, hogy még egy finn blog is foglalkozott vele:

https://decopixbytiina.blogspot.com/2015/10/something-blue-at-home.html?m=1

Végül a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy eladják ezt a lakást, hiszen már túl nagy ez 2 főnek, így keresik a lakás új tulajdonosát, akik remélhetőleg legalább úgy fogják szeretni, mint ők maguk!

Amennyiben valaki szeretné még virtuálisan is körbe tudja járni:

https://premium.giraffe360.com/remax-hu/9c04f41d37f849d59eaec739383b3bdf/

Holló Zoltán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9315989294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása